BREZPLAČNA dostava nad 50 EUR.

gingerorange

Za prikaz rezultatov vnesite ključno besedo.

0

0 items

Košarica je prazna.

Nazaj v tgovino
0,00 €
  • Domov
  • Izdelki
  • Blog
  • Recepti
  • Kontakt

Prednosti ribjega kolagena

O prednosti ribjega kolagena zdaj čivkajo že vrabci na vejah. Še pred nekaj leti je uživanje kolagena veljalo zgolj za modno muho ali način, da so se tiste bolj nečimrne dame, ki veliko dajo na svoj izgled, uprle prvim znakom staranja, zgladile najmanjše gubice. Danes temu več ni tako, jasno je namreč da so prednosti ribjega kolagena poleg estetskih učinkov še mnoge druge, zdravju izredno koristne lastnosti.

ABC kolagena

Ta najbolj zastopana in pravzaprav glavna beljakovino veznega tkiva v človeškem telesu  je gradnik zunajceličnega matriksa, najdemo pa jo tudi znotraj nekaterih celic. Kolagen je glavna sestavina hrustanca, vezi, tetiv, kosti in zob. Ojačuje krvne žile in ima pomembno vlogo pri razvoju tkiv ter skrbi za čvrste in zdrave nohte ter lase. S starostjo količina kolagena v telesu upada, kar se navzven kaže kot pojav gubic. Uživanje kolagena ne bo le izboljšalo izgleda vaše kože, lahko pripomore k zmanjšanju bolečin v sklepih, zmanjša izgubo kostne gostote, pripomore pri ohranjanju in izgradnji mišične mase. Raziskave kažejo, da imajo prednosti ribjega kolagena veliko širšo razsežnost, saj pomaga pri ohranjanju zdravega srca, pomagal pa naj bi tudi pri izgubljanju odvečne teže, težavah s hormonskim neravnovesjem ter črevesnimi težavami. Uradna medicina ga zaradi njegovih obnovitvenih lastnosti že mnoga leta uporablja pri obravnavi ran po opeklinah, kar je pripomoglo k porastu uporabe kolagena v kozmetične namene, predvsem pri zmanjševanju gubic ter preprečevanju njihovega nastanka.

 

Kje v telesu je prisoten kolagen

Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v telesu. Najdete ga v:

  • Kosteh
  • Mišicah
  • Tetivah
  • Vezeh
  • Organih
  • Krvnih žilah
  • Črevesju
  • Tkivu
  • Koži

 

S staranjem začne telo proizvajati manj kolagena, in sicer od sredine 20. let naprej. Tudi slaba prehrana lahko zniža raven kolagena. Ko telo ne proizvaja toliko kolagena, se lahko pojavijo naslednje težave:

  • Gube
  • Šibke mišice
  • Napetost v vezeh in kitah
  • Bolečine v sklepih
  • Črevesne težave

 

Zakaj ribji kolagen?

Kolagen je mogoče pridobivati iz različnih virov, novejše raziskave pa kažejo, da so prednosti ribjega kolagena prav zaradi tega, ker ima kolagen pridobljen iz rib najboljšo biorazpoložljivost in omogoča najboljšo absorbcijo. Ribji kolagen odlikujejo najmanjši osnovni delci, zato najlažje in najhitreje vstopi v krvni obtok. Povedano preprosteje to pomeni, da ga naše telo najlažje “izkoristi”. Zaradi naštetega se raziskovalci radi pohvalijo, da je kolagen, ki ga pridobimo iz ribje kože, “super heroj” med kolageni.

Večino kolagenskih prehranskih dopolnil, ki je na voljo na trgu, pridobivajo iz goveda in prašičev, ribji kolagen pa ob naštetem ni le bolj sprejemljiv za denimo vegetarijance, znanstveniki ugotavljajo da s pridobivanjem kolagena iz ribje kože zmanjšujemo ogljični odtis, gre namreč za inteligentno rabo delov ribjega ulova, ki v prehranski industriji večkrat predstavljajo odpadek. Raziskave kažejo, da je biorazpoložljivost ribjega kolagen kar 150 % boljša od kolagena, ki je pridobljen iz drugih virov.

Koristi ribjega kolagena

Omenili smo vsa znanstvena dejstva o ribjem kolagenu, vendar smo prepričani, da vas zanimajo konkretne koristi za zdravje, ki vam jih ta vrsta kolagena dejansko lahko zagotovi, in kako uporabiti kolagen za kožo. Tukaj je 5 največjih koristi ribjega kolagena in prehranskih dopolnil z ribjim kolagenom.

1. Mladosten videz

Ribji kolagen je postal prava lepotna mrzlica. To pa zato, ker obstaja veliko koristi kolagena za kožo. Dokazano je, da ima ribji kolagen lastnosti proti staranju, zlasti za vašo kožo. Kolagen v naši koži začne razpadati že pri 21 letih. S staranjem izgubljamo vedno več lastnega kolagena in glede na to, da kolagen tipa I sestavlja 70 % naše kože, je njegovo dopolnjevanje pomembno za ohranjanje zdrave, zadovoljne in mladostne kože.

Ribji kolagen lahko zmanjša količino gub in videz celulita na naši koži. Poleg tega lahko dodajanje ribjega kolagena pomaga izboljšati vlažnost, čvrstost, gladkost, elastičnost in prožnost kože.

2. Poslovite se od grdih brazgotin

Za vse to je zaslužen ribji kolagen tipa I, ki bo najboljši prijatelj vaše kože. Kolagen je glavna sestavina dermalne matrice kože. Z drugimi besedami, usoda stanja vaših ran je v resnici odvisna od vašega kolagena. Ne pozabite, da kolagen ne samo gradi, ampak tudi obnavlja. Ribji kolagen je lahko koristen za ublažitev vaših brazgotin in zagotavljanje hitrejšega celjenja v celoti. Ta vrsta kolagena je bila raziskana zaradi svoje vloge pri spodbujanju sinteze beljakovin in proliferacije celic.

Kolagen lahko podpira trdnost kožnega tkiva z obnavljanjem zunajceličnega matriksa vaše kože. Ves ta žargonski izraz pomeni, da lahko ribji kolagen spodbuja regeneracijo kože po številnih poškodbah in deformacijah kože, od prask do opeklin in brazgotin.

3.  Pomagajte okrepiti moč vaših kosti

Koža ni edini del telesa, ki mu lahko koristijo dodatki z ribjim kolagenom. Kolagen sestavlja 90 % organske matrice naših kosti. Eden od najpogostejših znakov staranja je izguba kostne mase. To lahko privede do osteoporoze, bolezni, za katero trpi na milijone ljudi po vsem svetu.

Minerali, kot sta fosfor in kalcij, so sicer odlični za spodbujanje in ohranjanje trdnosti kosti, vendar se ne absorbirajo zlahka v krvni obtok. Zato so številni ljudje zaradi izgube kostne mase in pomanjkanja mineralov izpostavljeni tveganju za kostne bolezni. Ribji kolagen lahko pripomore k trdnosti vaših kosti, saj podpira proces absorpcije kalcija in drugih mineralov, ki so ključni za trdnost kosti.

Dopolnjevanje z ribjim kolagenom lahko pomaga spodbuditi sintezo kolagena v kosteh, ki poteka s spodbujanjem osteoblastov (celic, ki pomagajo graditi kostno matrico). To pomeni, da lahko ribji kolagen pomaga pri regeneraciji in celjenju vaših kosti.

4. Lahko stabilizira vaš krvni sladkor

Glicin so preučevali zaradi njegovih različnih koristi za človeško telo, ribji kolagen pa ima edinstveno višjo vsebnost glicina kot vse druge vrste kolagena. Glicin v ribjem kolagenu lahko pomaga stabilizirati krvni sladkor. Raziskovalci so pred kratkim našli dokaze, da lahko nizka raven glicina v telesu povzroči odpornost na inzulin, kar lahko privede do sladkorne bolezni. V študiji, ki jo je leta 2016 izvedel Inštitut za diabetes v Alberti, je bilo namreč ugotovljeno, da imajo ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 v telesu nizko raven glicina. Zato lahko dopolnjevanje z ribjim kolagenom, bogatim z glicinom, pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi in preprečiti glicin odpornost na inzulin.

5. Lahko zmanjša vnetja in se bori proti bakterijam

Zdi se, da se ribji kolagen sliši vse bolje in bolje, kajne? Tukaj je še ena korist. Hidroliziran ribji kolagen je sestavljen iz bioaktivnih peptidov, ki imajo antioksidativne lastnosti. Te lastnosti lahko pomagajo pri zmanjševanju reaktivnih kisikovih vrst, ki so nestabilne molekule, ki vsebujejo kisik in povzročajo staranje tkiv ter povečujejo tveganje za nastanek raka. Ribji kolagen lahko zagotovi antioksidante, ki se nato borijo proti kopičenju teh reaktivnih kisikovih vrst, krepijo imunski sistem in zmanjšujejo vnetne odzive v telesu.

Isti bioaktivni peptidi, ki jih najdemo v ribjem kolagenu, imajo tudi antibakterijske lastnosti. Ti peptidi, zlasti peptid kolagencin, lahko pomagajo zavirati rast okužb in bakterij, ki povzročajo bolezni. Raziskave se nadaljujejo, da bi raziskali potencial ribjih kolagenskih peptidov kot antibiotikov.

 

Od kod prihajajo ribji kolagenski peptidi?

Ribji kolagen izvira iz rib. To vas morda ne bo presenetilo. Vendar je dejstvo, da ribji kolagen izvira iz rib, tako posebno zaradi neverjetnega bogastva morskih virov. Ocenjuje se, da se 60 % ribjih bioproduktov zavrže kot odpadek. Velik del tega običajno predstavlja ribja koža, ki je bogata s kolagenom. Kolagen je mogoče pridobiti ne le iz ribje kože (čeprav se primarno jemlje iz nje), temveč tudi iz lusk, plavuti in kosti.

Kolagen iz rib velja za okoljsko trajnostni vir kolagena, saj večina stranskih produktov predelave rib postane odpadek, ki je predvsem ribja koža, za katero zdaj vemo, da je bogata s kolagenom tipa I. Enako velja za proizvodnjo govejega kolagena. Vendar ko primerjamo morski in goveji kolagen glede njunega vpliva na okolje, je morski kolagen na vrhu. Morski kolagen povzroča veliko manj emisij toplogrednih plinov kot goveji.

 

Razlika med morskim in ribjim kolagenom

Morski kolagen in ribji kolagen se običajno uporabljata izmenično, vendar je treba upoštevati, da morski kolagen ni vedno nujno pridobljen iz morskih rib. Nekateri morski kolageni so lahko pridobljeni iz školjk in meduz.

Kolagen, ki se trži kot “morski kolagen”, v resnici sploh ni iz morskih rib. Ribji kolagen v komercialne namene se običajno pridobiva iz sladkovodnih rib, najpogostejša vira sta pangasius in tilapija.

Za povrh je biološka uporabnost ribjega kolagena najvišja med drugimi vrstami kolagena. To pomeni, da se ribji kolagen najhitreje absorbira v vaše telo. Kolagen iz rib ima najmanjšo velikost delcev, kar pomeni, da se veliko hitreje razgradi in absorbira v telo kot drugi kolageni. Kolagen iz rib lahko hitreje vstopi v vaš krvni obtok, zlasti če je ta kolagen hidroliziran (kot peptidi kolagena iz rib!).

Zgodovina kolagena

Kemiki so kolagen iz ribje kože prvič pridobili leta 1985. Ribji kolagen se včasih imenuje morski kolagen, vendar so izdelki iz morskega kolagena včasih pridobljeni iz školjk in meduz, česar ne priporočamo. Ribji kolagen se pridobiva iz lusk, kože, kosti in plavuti sladkovodnih ali morskih rib.

Zgodovinsko gledano je v številnih jedeh mogoče videti popolno uporabo ribjega telesa, vključno z glavami in očmi. V Čilu in drugih delih Južne Amerike se ribje glave uporabljajo v jedi, imenovani caldillo de congrio, v kateri se ribje glave kuhajo skupaj z zelenjavo in zelišči, da se iz njih pripravi s hranili bogata juha, bogata s kolagenom. Ta se uporablja kot osnova za juho.
Ribji kolagen vsebuje veliko esencialnih in neesencialnih aminokislin.

Hidroliziran ribji kolagen gingerorange

Kot pri vsakem prehranskem dodatku, je tudi pri uživanju kolagena vredno pretehtati, katera oblika vam je najbolj pisana na kožo, saj si boste tako privoščili le najboljše. Hidroliziran kolagen gingerorange je ribji kolagen, ki ponuja kar največji izkoristek, saj je razbit na najmanjše delce. Tekočini so dodani še drugi vitamini ter naravni okus maline, zato ni le koristen, temveč je tudi prijetnega okusa. Z uživanjem kvalitetnega ribjega kolagena boste poskrbeli za zdrav razvoj možganov, vitko telo, lep izgled in manj bolečin v sklepih.

Viri:
1. Chalamaiah, M., R. Hemalatha, and T. Jyothirmayi. “Fish protein hydrolysates: proximate composition, amino acid composition, antioxidant activities and applications: a review.” Food Chemistry 135.4 (2012): 3020-3038.
2. Xu, YaJun, XiaoLong Han, and Yong Li. “Effect of marine collagen peptides on long bone development in growing rats.” Journal of the Science of Food and Agriculture 90.9 (2010): 1485-1491.
3. Yamada, Shizuka, et al. “Effects of fish collagen peptides on collagen post-translational modifications and mineralization in an osteoblastic cell culture system.” Dental materials journal 32.1 (2013): 88-95.
4. De Luca, Chiara, et al. “Skin Antiageing and Systemic Redox Effects of Supplementation with Marine Collagen Peptides and Plant-Derived Antioxidants: A Single-Blind Case-Control Clinical Study.” Oxidative medicine and cellular longevity 2016 (2016).
5. Proksch, E., et al. “Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis.” Skin pharmacology and physiology 27.3 (2014): 113-119.
6. Richard Yan-Do, Patrick E. MacDonald; Impaired “glycine”-mia in type 2 diabetes and potential mechanisms contributing to glucose homeostasis. Endocrinology 2017 en.2017-00148. doi: 10.1210/en.2017-00148
7. Zhu, Cui-Feng, et al. “Treatment with marine collagen peptides modulates glucose and lipid metabolism in Chinese patients with type 2 diabetes mellitus.” Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism 35.6 (2010): 797-804.
8. Brett, David. ” A Review of Collagen and Collagen-based Wound Dressings.” Wounds: a compendium of clinical research and practice 20.12 (2008): 347-356.
9. Alemán, A., et al. “Antioxidant activity of several marine skin gelatins.” LWT-Food Science and Technology 44.2 (2011): 407-413.
10. Ennaas, Nadia, et al. “Collagencin, an antibacterial peptide from fish collagen: Activity, structure and interaction dynamics with membrane.” Biochemical and biophysical research communications 473.2 (2016): 642-647.
11. Silvipriya, K. S., et al. “Collagen: Animal Sources and Biomedical Application.” (2015).

Vpiši se in prejmi KODO ZA 10 % POPUST!

Vpišite se na brezplačne e-novice in ob prijavi prejmete kodo s popustom.

Strinjam se s Pogoji vpisa in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.

gingerorange

  • Domov
  • Trgovina
  • Blog
  • Recepti
  • Nagradne igre
  • O nas
  • Kontakt

informacije

  • Načini plačila in dostava
  • Pogoji poslovanja
  • Varstvo osebnih podatkov

tagi

  • Lepota
  • Zdravje
  • Vitamini
  • Minerali
  • Kosti
  • Mišice
  • Oči
  • Nohti
  • Koža
  • Akne
  • Prebava

kontakt

  • Lamax-5 d.o.o.

  • Runkova 2, 1000 Ljubljana

  • E-pošta: info@gingerorange.si

oblika plačil:

© gingerorange. Vse pravice pridržane.

Prijava

v gingerorange
Registration complete. Please check your email.
Pozabljeno geslo?

Ustvari račun

Dobrodošli! Ustvarite svoj račun
Uporabniško ime ali e-poštni naslov ni pravilen.
Potrdilo o registraciji vam bomo poslali po e-pošti.
Prijava Pozabljeno geslo?

Spremeni geslo

Obnovite geslo
Poslano je bilo e-poštno sporočilo za ponastavitev gesla.
The email could not be sent. Possible reason: your host may have disabled the mail function.
Geslo vam bomo poslali po e-pošti.
Prijava
×

Izbrani izdelek je dodan v košarico.

 

  V košarico

×