Verjetno ne obstaja nič lažjega in hitrejšega od priprave guacamole omake. Za odlično omako pri nakupu avokada izberite tistega, ki je na dotik mehak in ni svetle barve, saj le ta signalizira, da je bil avokado žet prezgodaj.
Poleg tega pa je omaka guacamole sinonim za vrhunsko omako z okusom avokada in ostalih sestavin in je nepogrešljiva priloga k mehiškim jedem. Guacamole se odlično prileže tudi jedem z žara, zelenjavi in prigrizkom.
Sestavine:
2 velika zrela avokada
Sok 1 limete
2 JŽ oljčnega olja
½ drobno nasekljane čebule
1 svež zeleni čili, očiščen
¼ JŽ mlete orientalske kumine
1 ČŽ nasekljanega koriandra in nekaj lističev za okrasitev
Sol in poper
Avokado razpolovimo po dolžini in ločimo polovici. Z noževo konico odstranimo pečko. Avokado olupimo, narežemo na kocke in stresemo v nekovinsko posodo. Pokapamo z limetinim sokom in oljem. Vse skupaj pretlačimo z vilicami. Vmešamo čebulo, čili, česen, orientalsko kumino in koriander. Začinimo s soljo in poprom.
Prestavimo v skodelico in guacamole takoj postrežemo. Po želji okrasimo s koriandrom.