Čokoladne kroglice, nekaj brez česar se prazniki ne morejo začet. Pri nas doma smo jim rekli tudi novoletne kroglice, čeprav je šlo vedno za ene in edine, edinstvene čokoladne kroglice.
Ker jih res vsi obožujemo smo sestavili par različic, končni izgled čokoladne kroglice pa je enak. 🙂
Količina: odvisna od velikosti kroglic 🙂
Priprava: 30 min
Zahtevnost: 1/3
Presne čokoladne kroglice s sadjem
Sestavine:
200 g maslenih piškotov
80 g čokoladne v prahu
50 g pravega kakava v prahu
250 g suhega sadja (pri nas običajno uporabimo suhe fige, lahko pa tudi dateljne ali slive)
150 g mletih mandljev (lahko tudi lešnike ali orehe)
1 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka
100 g stopljenega masla ali kokosove maščobe
0,5 dl mleka
en pokrovček ruma
za končno dekoracijo malo kokosove moke, čokoladnih drobtin in kakava v prahu
Postopek:
Najprej zdrobiš piškote in v blenderju ali sekljalniku na drobno nasekljaš suho sadje. Piškote, sadje in mandlje pomešaš in dobro premešaš, nato v posodo dodaš še ostale sestavine: svež pomarančni sok, mleko, rum, čokolado in kakav v prahu ter maščobo.
Vse dobro premešaš, dokler ne dobiš gladke zmesi. V kolikor se ti bo zdela zmes malo redkejša, jo lahko postaviš v hladilnik, kjer se bo malo strnila, a mislim, da ne bo treba, saj je kar kompaktna.
Iz dobljene zmesi z rokami narediš lepe kroglice in jih povaljaš v kokosovi moki, čokoladnih drobtinicah ali čokoladi v prahu.
2. Čokoladno-kavne kroglice
Sestavine:
125g sladke smetane
250g temne čokolade (priporočam 60 % čokolado)
1 čajno žlico instant kave v prahu
ščep soli
1 čajno žlico ruma
20g masla
150g temne čokolade (za obliv)
1žlica rastlinskega olja (za obliv)
100g nesladkanega kakava v prahu
Postopek:
V kozico vlij sladko smetano in jo postavi na zmeren ogenj ter pusti, da zavre. V skledo stresi čokolado, instant kavo v prahu, ščep soli in rum. Ko smetana zavre, jo vlij čez čokolado in ostale sestavine. Ne mešamo, le pustimo stati 2 minuti.
Po dveh minutah dodaj še kocke masla in sestavine dobro premešaj z lopatico, da dobiš gladko čokoladno zmes. Ko se mešanica ohladi na sobno temperaturo, jo pokriješ z živilsko folijo in postaviš v hladilnik za vsaj 2 uri (ali čez noč), lahko pa tudi v zamrzovalnik za 1 uro.
Z žličko zajameš manjšo količino čokoladne zmesi in med rokami oblikuješ v, kot oreh veliko, kroglico. Položiš na večji pekač (potrebovala boš dva pekača) in postopek ponavljaš dokler nam ne zmanjka zmesi. Oblikovane kroglice na pekaču postaviš v zamrzovalnik za vsaj 30 minut, oziroma 1 uro, da se popolnoma strdijo.
Temno čokolado stopiš in dodaš rastlinsko olje ter dobro vmešaš. Strjene in ohlajene kroglice s temno čokolado pomočiš v stopljeno temno čokolado in jo z vseh strani dobro obliješ. Oblito čokoladno kroglico postaviš v krožnik s kakavom v prahu in vsako povaljaš še v kakavu v prahu.
3. Otroške čokoladne kroglice
Sestavine:
200 g surovega masla
2 jogurtova lončka kakava
1/2 jogurtovega lončka sladkorja (po želji ga lahko dodaš več)
500 g Albert piškotov
3 velike žlice mleka
3 velike žlice pomarančnega soka
kokosova moka ali pisane čokoladne mrvice
Postopek:
Zmelješ piškote. Čokolado in maslo stopiš. Ko imaš pripravljene piškote in stopljeno čokolado, vse sestavine preliješ v eno posodo in z rokami mešaš, dokler ne dobiš gladko zmes. Oblikuješ kroglice in jih povaljaš v kokosovi moki ali pisanih čokoladnih mrvicah.