Katera živila spodbujajo naravno gradnjo kolagena in sijočo ter mladostno kožo
Veliko naših lepotnih težav nastopi, ko s staranjem naše telo začne proizvajati vedno manj kolagena. To pomeni, da naša koža izgubi čvrstost in se postopoma začne gubiti in povešati. Zato je tako pomembno, da vemo, katera živila za naravno gradnjo kolagena nam lahko pomagajo. Številni od nas preizkušajo drago kozmetiko ali tretmaje, s katerimi koži povrnejo del elastičnosti. Toda nekatera najosnovnejša živila lahko naredijo čudeže za našo kožo. Tako bi radi delili z vami pet najpreprostejših stvari, ki jih lahko jeste, da povečate proizvodnjo kolagena v svojem telesu in koži povrnete sijaj:
1. Kostna juha
Zakaj prav kostna juha? Ker so najboljši viri kolagena prav kite in hrustanci. In ko jeste kostno juho, res jeste kuhani kolagen. To je izredno močan način za obnovo kolagena v koži. Prehranski kolagen je zelo pomemben – usmerja kolagen v vaše celice. Poleg tega želatina, pridobljena iz kolagena, ki ga dobite v kostni juhi, zdravi prebavni trakt, kar je zanesljiv način za preprečevanje vnetij in staranja kože.
2. Zelenjava
Temno listnata zelenjava, kot sta špinača in ohrovt, ponujajo antioksidante, ki ščitijo pred prostimi radikali, ki razgrajujejo kolagen. Rdeča zelenjava, kot so pesa, paradižnik in rdeča paprika, je polna likopena, ki krepi kolagen in ščiti pred poškodbami sonca. Oranžni pridelki, kot so korenje in sladki krompir, so napolnjeni z vitaminom A, ki obnavlja poškodovani kolagen.
3. Ribe in pusto meso, hranjeno s travo
Ribe, bogate z omega-3, kot so skuša, losos in tuna, skupaj s travo krmljenim mesom (ki je prav tako veliko omega-3) ščitijo maščobno membrano okoli kožnih celic. Omega-3 celice naredijo živahne in polne, kar pomeni, da je koža bolj mladostnega videza. Ta živila pomagajo tudi pri zmanjševanju vnetja in zagotavljajo esencialne aminokisline, da kožo ohranjajo čvrsto in elastično.
4. Jagodičevje
Borovnice, jagode, robide in maline so polne antioksidantov, ki se med povečevanjem kolagena borijo proti prostim radikalom, ki uničujejo kožo. Natančneje, hrana z visoko vsebnostjo vitamina C podpira kolagen, saj vitamin C ne le spodbuja proizvodnjo kolagena, temveč tudi stabilizira kolagen, ki je že v vašem telesu.
5. Česen
Česen ponuja lipojsko kislino in tavrin, ki pomagata obnoviti poškodovani kolagen. Je tudi odličen vir žvepla, bistvenega dela proizvodnje kolagena. Česen lahko pomaga tudi pri oksidativnemu stresu, ki je eden največjih dejavnikov k izčrpanju kolagena.
Kaj pa zavira proizvodnjo kolagena?
Veliko raje se osredotočava na pozitivne strani, vendar je vredno omeniti, da lahko nekatere stvari zmanjšajo in celo zavirajo tvorbo kolagena v telesu.
Kajenje. Da, kajenje lahko zavira tvorbo kolagena v telesu. Vemo, da kajenje na splošno ni nujno zdravo, zdaj pa vemo, da lahko tudi zmanjša nastajanje kolagena, kar lahko pomeni slabše rezultate na področju zdravja las, tetiv, kože, mišic itd.
Poleg kajenja nekatera druga področja, ki morda zavirajo proizvodnjo kolagena, vključujejo uživanje preveč dodanega sladkorja in preveč izpostavljenosti UV-žarkom (prek sonca) brez zaščite. Čeprav bo verjetno treba opraviti več raziskav, mislim, da sta oba samoumevna. To ne pomeni, da si ne moremo privoščiti sladkorja in sonca, ampak zmernost pri tem pa zagotovo ne bo odveč.