Kako povečati absorpcijo vitaminov: kaj jesti in katere vitamine jemati
V procesu prebave sta najpomembnejša stopnja absorpcije in asimilacije. V tem času lahko naše telo izkoristi hrano, bogato s hranili in vitamine, ki jih zaužijemo, kar nam daje energijo in zdravje. Absorpcija poteka v tankem črevesju, potem ko ga razgradijo in utekočinijo encimi in želodčne kisline. Naša sposobnost absorpcije hranil je popolnoma odvisna od zdravja našega črevesja. Ko se zdravo prehranjujemo in pijemo zadostno količino vode, so naša čreva na splošno v dobrem stanju in absorpcija je optimalna. Po drugi strani pa, če zaužijemo veliko sladkorja, redno jemljemo farmacevtska zdravila, neredno odvajamo blato in v svojo prehrano ne vključimo veliko svežega sadja in zelenjave, potem je možno, da bo zdravje črevesja ogroženo. Pomembno je, da vedno ocenjujemo zdravje črevesja in se zavedamo simptomov, kot so napihnjenost, zaprtje in bolečine v želodcu, saj so to znaki neravnovesja.
Poglejmo si torej kako povečati absorpcijo vitaminov: kaj jesti in katere vitamine jemati.
Kombinacija vitaminov za povečanje absorpcije
Dobra kombinacija vitaminov in katere vitamine jemati. Kaj mislimo s tem? Kombinacijo lahko primerjamo s sorodnimi dušami, preprosto nista enaka drug brez drugega. Tak vitamin je vsak vitamin (ali mineral), ki je odvisen od drugega za boljšo in pravilno absorpcijo. Spodaj je nekaj parov hrane in vitaminov, ki jih je treba upoštevati.
Pomaranče in železo
Absorpcija železa se poveča zaradi prisotnosti vitamina C, zato jejte pomarančo, medtem ko jemljete dnevni dodatek železa, ali večerjo z morskimi sadeži sperite s svežo limonado!
Vitamin D in listnata zelenjava
Kalcij se učinkoviteje absorbira, ko je v telesu prisoten vitamin D. Kar zadeva hrano, poskusite svoje meso združiti s solatami in prepraženo zelenjavo za boljšo absorpcijo.
Banane in oreščki
Všeč mi je ta kombinacija! Zlasti v jogurtu ali smutijih. B-6 (banane in oves!) in magnezij (oreški) zelo dobro sodelujejo. Vsak vitamin in mineral ima privlačen par in tudi če se ne zavedate vseh, bo vsakodnevna uporaba multivitaminov in vključitev zdrave prehrane s polnovrednimi živili zagotovila, da bo absorpcija na vrhuncu.
Encimi za boljšo absorpcijo
Surovo sadje in zelenjava vsebujeta prebavne encime, katerih naloga je razgraditi hrano, ki jo zaužijemo, in jo tako pripraviti za prebavo in absorpcijo. Ananas in zlasti papaja sta med najmočnejšimi v delovanju encimov. Iz njihovega izvlečka obstajajo celo dodatki za prebavo! Papaja se imenuje Papain in Ananas, imenovana Bromelain v obliki kapsul. Naša jetra in trebušna slinavka naravno izločajo prebavne encime, vendar lahko slaba kombinacija hrane, prehitro prehranjevanje, nepravilno žvečenje hrane in staranje povzročijo obremenitev naših organov in vplivajo na količino encimov, ki jih izločamo. Prednosti prebavnih encimov vključujejo boljše gibanje črevesja, zmanjšanje prebavnih težav in izboljšano absorpcijo; saj pomaga pri popolni razgradnji hrane, zaradi česar se hranila lažje absorbirajo.
Probiotiki
Probiotiki so žive bakterije, ki prekrivajo celoten prebavni trakt. So črevesni vojaki, ki so odgovorni za vzdrževanje reda in ravnovesje dobrih in slabih bakterij. Farmacevtska zdravila, sladkor in slaba izbira hrane prispevajo k povečanju števila slabih bakterij in kvasovk v telesu, kar lahko nato zavira absorpcijo. Probiotiki pomagajo krepiti imuniteto, uravnavajo gibanje črevesja in kar je najpomembneje, uničujejo slabe bakterije v črevesju, kar pomaga povečati absorpcijo.
In še tale pomemben nasvet, kako telesu pomagati pri absorpciji hranil:
Če imate težave s prebavo, izberite tekoče vitamine v primerjavi s kapsulami ali mehkimi geli, saj se tekočine lažje prebavijo in absorbirajo.