Ja, prav ste prebrali. Pivo in kolagen imata veliko skupnega in tudi sama ne bi verjela, da imata lahko koristi, ki ju povezujejo, če ne bi čisto po naključju naletela na članek iz leta 2015, ki sicer ne govori o njunih povezavah temveč o produktu, ki je miks obeh. A o tem malo kasneje.
Članek me je tako navdušil (saj sama v poletnih mesecih z veseljem spijem kozarec dobrega piva), da sem preiskala splet in ugotovila, v čem sta si pivo in kolagen enotna. Pa poglejmo.
Skupne koristi piva in kolagena
Ščitita pred srčnim infarktom.
Neverjetno, vendar resnično.
PIVO: V raziskavi, ki so jo opravili v Ameriki so ugotovili, da lahko pivo ščiti tudi pred srčnim infarktom. Neverjetno, kajne? Temno pivo namreč zmanjša tveganje za nastanek ateroskleroze za kar 50 % (Ateroskleroza, bolezen pri kateri pride do nastanka ali rasti oblog v notranjosti arterij. Obloge, ki so sestavljene iz maščob, holesterola, kalcija in drugih snovi, se pojavijo v krvi, sčasoma pa se žile zožijo do te mere, da je pretok krvi moten in kritično ogroža oskrbo telesnih organov in tkiv s kisikom.).
KOLAGEN: Kolagen zagotavlja strukturo arterij, ki skrbijo za pretok krvi v srce in iz njega. Jemanje kolagenskih dodatkov zmanjša togost arterij in poveča raven “dobrega” holesterola HDL v telesu (holesterol HDL lahko odstrani in odnese holesterol iz arterij ter jih vrne v jetra, da jih telo lahko izloči). To pomeni, da lahko pomaga zmanjšati tveganje za razvoj bolezni srca.
Eno ščiti pred možgansko kapjo, drugo obnavlja
PIVO: Še ena študija, ki so jo opravili v Ameriki, je pokazala, da zmerno pitje piva lahko zmanjša tveganje za nastanek možganske kapi za 50%.
KOLAGEN: Pri regeneraciji po možganski kapi so bile preučene nekatere biomaterialne podlage, kot so kolagen in hialurona. Rezultati kažejo, da so biomaterialni podstavki obetavni za spodbujanje strukturne in funkcionalne obnove nevronskega tkiva, poškodovanega zaradi možganske kapi.
Imata velik vpliv na kosti
PIVO: Ker pivo vsebuje veliko silicija, ki deluje kot spodbujevalec rasti kosti, so ugotovili, da lahko kozarec ali dva na dan zmanjšata tveganje za zlom kosti. Vendar pa lahko prekomerno pitje piva to tveganje tudi poveča. Zato previdno pri količini zaužitega piva.
KOLAGEN: Vemo, da hidroliziran kolagen podpira zdravje in zdravo gibljivost sklepov ter spodbuja udobje sklepov. Z rednim jemanjem kolagena boste spodbudili zdravje sklepov, saj zmanjšuje otekanje in bolečine v sklepih ter povečuje obseg gibanja in brezbolečinsko aktivnost.
Sladkorna bolezen – tudi tu so koristi obeh neizpodbitne
PIVO: Pivo ali dva na dan lahko tudi zmanjša tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, in to kar za 25 %. Zakaj? Ker pivo poveča občutljivost na inzulin, le-to pa preprečuje nastanek sladkorne bolezni.
KOLAGEN: Za vse, ki živijo s sladkorno boleznijo ali prediabetesom, lahko dodajanje kolagena zagotovi več zdravstvenih koristi, ki jih samo prehrana in telesna vadba ne moreta. Dopolnjevanje s kolagenom lahko pomaga upočasniti naravni upad proizvodnje kolagena v telesu. To je še posebej pomembno za sladkorne bolnike, pri katerih zaloga kolagena upada hitreje kot pri povprečnem posamezniku. Poleg tega lahko kolagen pomaga stabilizirati krvni sladkor pri diabetikih in tako prepreči padec energije. Kolagen vsebuje veliko glicina, ki dokazano pozitivno vpliva na izločanje inzulina in raven sladkorja v krvi.
Zmanjšata tveganje za Alzheimerjevo bolezen in demenco
PIVO: Kar za 23 % zmanjšamo tveganje za nastanek kognitivnih motenj, če v zmernih količinah uživamo pivo.
KOLAGEN: Znanstveniki so odkrili, da določena vrsta kolagena, kolagen VI, ščiti možganske celice pred beljakovinami amiloid-beta, ki po splošnem prepričanju povzročajo Alzheimerjevo bolezen.
Lahko pomagata pri nespečnosti
PIVO: Že samo 15 ml piva spodbuja nastanek dopamina v možganih, ki ga zdravniki pogosto pripisujejo pacientom, ki imajo težave z nespečnostjo.
KOLAGEN: Proučevali so ga tudi kot učinkovit pripomoček za spanje. Glicin v kolagenu nekaterim pomaga hitreje zaspati, še pomembneje pa je, da kolagen pomaga tako, da nas spravi v globlje in bolj mirno stanje spanja.
Preprečujeta nastanek sive mrene
PIVO: Antioksidanti, ki jih najdemo v pivu nas ščitijo tudi pred poškodbami mitohondrijev, ki so odgovorni za pretvarjanje glukoze v energijo in ko se mitohondriji v zunanji leči očesa poškodujejo, so antioksidanti tisti, ki nas pred tem obvarujejo.
KOLAGEN: Verjetno niste nikjer zasledili tega zanimivega podatka – oko je sestavljeno iz 80 % kolagena in nedavne študije kažejo, da je pomanjkanje kolagena v očeh eden glavnih vzrokov za glavkom in sivo mreno.
Osrečujeta!
Oba osrečujeta. Vsak na svoj način.
PIVO: Tale je pa moja najljubša. Pitje piva stimulira center za nagrajevanje, ki se nahaja v možganih, ki sprošča hormon sreče.
KOLAGEN: Kolagenski dodatki lahko pomagajo izboljšati vaše razpoloženje in vam vrnejo nekaj dodatnega elana v življenje. Ena od osnovnih aminokislin, ki jih najdemo v kolagenu, je glicin. Znano je, da glicin povečuje raven serotonina – hormona sreče.
Tu sta si kar enotna, kajne?
Fun fact
Pa še nekaj o pivu s kolagenom.
Japonsko pivovarsko in destilarsko podjetje Suntory je ustvarilo pivo, napolnjeno s kolagenom.
Kot vemo je kolagen, ki ga pogosto imenujejo “eliksir mladosti”, odgovoren za to, da smo videti mladi. Če obstaja ena sama sestavina, ki jo proizvaja telo in zaradi katere je vaša koža sijoča, elastična in brez gub, je to kolagen. Toda okoli 40. leta telo začne zmanjševati proizvodnjo te pomembne beljakovine, do 60. leta pa je upad dramatičen.
Zaradi tega starostniki po vsem svetu nenehno iščejo nove načine, kako povečati raven kolagena in popraviti pretekle poškodbe kolagena, tako da si ga vtirajo v kožo, vbrizgavajo v pore ali (če lahko verjamete) pijejo. V pivu.