Opis
Kurkuma & BioPerine®
Kurkuma (ali indijski žafran ali rumeni ingver) je začimba oziroma začimbni prašek rumene barve, ki ga pridobivajo iz korenine ingverju sorodne rastline Curcuma longa.
Zdravilna, oranžna začimba kurkuma, ki je še vedno tako priljubljena kot pred 3000 leti in po okusu spominja na ingver, se v ajuverdi uporablja za lajšanje mnogih težav. Že naši predniki so vedeli, kako jo pravilno uporabljati, da bi izkoristili kar največ njenih pozitivnih učinkov. Zato ni nič nenavadnega, da je tudi v modernem svetu in med znanstveniki zbudila toliko pozornosti, saj velja za pravi čudež narave.
Kurkuma velja za eno izmed najbolj cenjenih rastlin na vzhodu. Uporabljajo jo tudi pri celjenju ran, zmanjševanju vnetja v sklepih in mišicah, prebavnih težavah in težavah jeter.
Predvsem pa je zastopana v tradicionalni Hindujski religiji, kjer statistike kažejo, da se ljudje iz daljnega vzhoda povprečno starajo kasneje, hkrati pa so tudi veliko bolj zdravi. Nižja je tudi stopnja debelosti in kroničnih bolezni. Znanstveniki so zato preučili prehranske navade teh ljudi in odkrili, da je kurkuma ena izmed bolj uporabljenih začimb v njihovi hrani.
Za boljšo absorpcijo aktivnih učinkovin je kurkumi dodan tudi ekstrakt črnega popra BioPerine®.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA -agencija Evropske unije, ki zagotavlja neodvisne študije) in številne druge raziskave kažejo, da kurkuma:
-
- Podpira delovanje živčnega sistema.
- Pomaga ohranjati zdravje jeter, preprečuje nabiranje maščob in olajša njihovo izločanje s pomočjo jeter.
- Pomaga vzdrževati zdravje pljuč in zgornjih ter spodnjih dihal.
- Podpira kardiovaskularni sistem.
- Pomaga vzdrževati učinkovitost imunskega sistema in odpornost proti alergijam.
- Ima pomembne antioksidativne lastnosti.
- Pomaga ohranjati zdravo kožo.
- Pomaga podpirati prebavo.
- Ima protivnetne učinke in lajša vnetje.
- Lajša bolečino v mišicah in sklepih in prispeva k zdravju sklepov.

Razlika med kurkumo in kurkuminom
Kurkuma je rastlina, zlata korenina, iz katere pridobivamo rumenkasto začimbo, ki jo pogosto srečujemo v indijski kulinariki.
Kurkumin je aktivna sestavina v tej rastlini, je kot klorofil pri zelenih rastlinah in tisto, kar dela kurkumo tako močno.
Ena najbolj zdravilnih rastlin
Kurkuma v rastlinskem svetu velja za eno najbolj zdravilnih rastlin.
Rizomi ali podzemna stebla so tisti deli rastline, ki jedi obarvajo rumeno. Ravno tako pa je tudi žolč rumene barve in v zdravilstvu se kurkuma uporablja za pospeševanje izločanja žolča, saj stiska namreč žolčni mehur. Njeno eterično olje topi žolčne kamne, skupaj z barvilom pa razkužujeta žolčni mehur in žolčevod ter blažita njuno vnetje.
Zaradi svoje sposobnosti preprečevanja vnetij, je koristna pri vnetjih vseh vrst, tudi pri artritisu. Bolniki z revmatoidnim artritisom so ob rednem dodajanju kurkume v jedi poročali o občutnem izboljšanju gibljivosti, jutranje okorelosti in bolečin v sklepih.
V ajurvedi oziroma indijski tradicionalni medicini se že tisočletja uporablja za zdravljenje rakavih obolenj in pri pojavih luskavice (psoriaze), prav tako pa tudi v kozmetičnih izdelkih.
Kurkuma pospešuje prebavo in ima antiseptične učinke. Poleg tega ima tudi shujševalne, regeneracijske in razstrupljevalne sposobnosti.
Kurkuma in ajuverda
Kurkuma v ajurvedi uravnava doše (pitta, vata in kapha), razplamti agni in zmanjša amo in kapho.
Če povemo zelo preprosto – kurkuma lahko odpravi vsa neravnovesja v našem organizmu, izboljša presnovo in pomaga odstraniti toksine iz telesa. Njen okus je pekoč, grenak in trpek, energija je topla, njen post prebavni učinek pa pekoč.
Kurkuma kot naravno barvilo
Poleg uporabe v zdravilstvu se uporablja tudi kot dodatek oziroma aditiv v predelani hrani. Na deklaracijah je navadno navedena kot snov E100.
Kot aditiv delno varuje živila pred sončno svetlobo. Je tudi ena od osnovnih začimb karija, uporabljajo jo v slanih in sladkih jedeh. V tekstilni tehnologiji jo uporabljajo za barvanje tkanin.
Nekaj zanimivosti v povezavi s kurkumo:
V tradicionalni indijski kulturi kurkuma prinaša srečo! Ravno zaradi tega večer pred poroko nevesto namažejo s pasto, ki jo pripravijo iz vode in kurkume.
Slovi pa tudi po tem, da:
- koža postane bolj sijoča in ‘žareča’,
- je naravni čudež, ki je v ‘sorodu’ z ingverjem,
- jo štejemo k najstarejšim rastlinam, ki jih uporablja človeštvo,
- so jo v Evropo prinesli arabski trgovci,
- odlična začimba, ki popestri vsako jed.
Mravlje in kurkuma
Menda naj bi kurkuma odganjala mravlje. Kurkuma je lepa kot okrasna rastlina, zato jo lahko posadimo v lonec in čakamo na njeno okrasno listje.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.